My Corner Of The World

Om allt och ingenting.....

ME AND RAYNOX

Ja, vårt samarbete fortsätter och jag gillar honom mer och mer för varje dag som går!  =)

I går morse åkte vi iväg på upptäcksvärld till  mosspillidutternas förlovade land och det ligger mellan Gislaved och Hestra inte långt från grillplatsen som ligger utmed cykelvägen.

Har märkt att färgerna blir väldigt annorlunda och på något sätt förstärkta när man har makrolinsen på. Jag har oftast mellan +5 och + 10 på mättnad i Lightroom när jag "framkallar" bilderna, men här får man gå ner mot -20 för att färgerna ska vara naturliga. Någon som vet varför det blir så?

Ha en bra start på veckan alla!

Added 2012-10-22 05:48 | Read 8890 times. | Permalink
God Morgon!
Vilken hatt!
Ha det fint
Bob
Svar från Heléne Alklid 2012-10-22 12:27
Tack Bob! =)
Ha det bra!
Ingen aning om mättnaden, men jag har sett samma med mitt vidvinkelobjektiv jämfört med andra, det blir som man fotograferar genom ett pol- filter. Fina bilder igen, gillar särskilt den sista
Svar från Heléne Alklid 2012-10-22 12:27
Tack Peter!
Ha det så gott!
Inspirationsbilder från dig igen tack för dem! mvh Danne
Svar från Heléne Alklid 2012-10-22 12:27
Varsågod! =)
Ha en finfin dag Dan!
Passande tema idag då jag lägger till ytterligare ett år på min livsbana ;) Börjar bli lite mossig...ibland iaf

Ingen kamera i sikte än...
Svar från Heléne Alklid 2012-10-22 12:26
Stort Grattis!!!!
Vad tråkigt att du inte fått din kamera! Vad är det som strular nu?
Ha en toppendag!
Valltomta 2012-10-22 13:45
Tack :)

Det är Sony som inte kan bestämma sig om de ska fösöka reparera den iaf eller om de ska skicka en ny. Idag är det exakt fyra veckor sedan jag skickade in den :( Undrar om hanteringstiden är lika lång för andra fabrikat.

Ha en fortsatt härlig dag, uppehållsväder idag ju :)
Jag gillar den lilla svampen på första bilden. De är så vackert spröda de där små hattarna. Har inte tänkt på någon effekt på färgmättnad men det var ett ta sedan jag var ute i normalt ljus och inte använde blixt.
Hälsningar Lena
Svar från Heléne Alklid 2012-10-22 12:26
Tack Lena! Ja, dom är för söta dom små svamparna, men det gäller att hitta de allra minsta annars är dom ur fokus direkt! =)
Ha en härlig dag!
Du och Raynox, en perfekt kombo! :-) Vackert som tusan och den sista vinner idag.
Kram och ha det fint idag!
Svar från Heléne Alklid 2012-10-22 12:25
Tack Ewa! Ha det fint du med!
Kram!
Hej Heléne
Jag själv fotograferar mycket med Raynox-linser och har märkt fenomenet att bilder tagna med Raynox lins kan ha hög mättnad. Jag har inte läst eller tagit reda på exakt varför det är så, men min egen förklaring är detta:
Alla moderna objektiv har mycket avancerat optisk konstruktion med en speciell färgkorrigering för just det objektivet. Färgkorrigeringen är anpassad för naturliga ljusstrålar som går in i objektivet genom frontlinsen och bryts inne i objektivet på olika sätt för varje grundfärg av spektrum (tre grundfärger: rött, grönt och blått) för att komma ut på andra sida av objektivet i naturtrogna färger igen. Speciellt makroobjektiv som är optimerade att fotografera med kort arbetsavstånd och för något ”extrema” förhållande, måste ha ganska stark och avancerad färgkorrigering. När man sätter en makrolins på objektivet så ljusstrålar som passerar makrolinsen först innan dem går in i objektivet blir förändrade och annorlunda än vad objektivet är konstruerad för. Därför blir även ljusstrålar som går ut från objektivet något annorlunda och mättade än när man fotograferar på ett vanligt sätt (utan makrolins). Grad av mättnaden och färgnyans kan bli olika om du använder olika objektiv.
Om det låter för krångligt och jag förenklar: Ljuset som går genom stark Raynox makrolins får annorlunda egenskaper och beter sig annorlunda i objektivet än det naturliga ljuset.

Detta är min egen förklaring som jag kom fram till genom mina självstudier av optik för makrofoto. Om någon vet bättre så får man gärna rätta mig.

Hälsningar //Stanislav

titta gärna på vår hemsida www.makrofokus.se
Svar från Heléne Alklid 2012-10-22 12:24
Tack Stanislav för din utförliga beskrivning och jag tror absolut att det är på det sättet som du beskriver. Värst är att fotografera vinröd/blodröd mossa! Det blir så skrikigt att bilderna knappt går att rädda, och det ser verkligen förfärligt ut.
Ha en riktigt fin dag!
Lucanus 2012-10-22 14:43
Hej Heléne, om du fotograferar i jpg så kan du ändra inställningar och dra ner mättnad direkt i kamera eller att fotografera i "neutral", man kan också testa olika WB inställningar. Annars RAW-format borde kunna fungera för att "rädda bilder".
//Stanislav
Ja, det blir ju jättebra! Varenda en, men 1:an är speciell bra. Färgerna är bra justerade.
Raynox..är det en macrolins? Har ju inte hängt med på ett tag, har du skaffat den nyligen? Fina bilder blir det, och intressant det du skriver om mättnadens förändring vid "framkallning" i Lightroom. Provade själv ett nytt ND-filter som jag köpt och bilderna får en märklig brunröd ton tycker jag. Har ännu inte kommit till rätta med färgsticket. Kram!
Svar från Heléne Alklid 2012-10-22 12:23
Ja, det är en macrolins som man sätter på ett vanligt objektiv, eller på ett annat macro. Riktigt bra och för en billig peng! =)
Kram!
Som jag skrivit så många gånger så snart blir du kanske trött på mig. Lyckliga mig som får se denna värld som jag aldrig kommer ner till mer.

Känner du som jag gjorde en gång att ibland ryser man till när bilderna kommer ur kameran att det finns så mycket spännande underbara ting där nere i mossan.

Alltså helt sanslöst vackra bilder som ger mig glädje.
Ha fin kväll
Gun-Inger
Svar från Heléne Alklid 2012-10-22 19:29
Kommer aldrig tröttna på dina underbara kommentarer!! Det är ju det som är så härligtj med FS...att man fotar och får sån fin respons! Det är sånt som verkligen värmer i hjärtat! Alla dessa små ord gör en så otroligt glad...
Tack för att du tittar in och för att du tar dig tid att skriva ett par rader! Det betyder så mycket! =)
Bamsekram till dig!



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number fifty as digits in this field


Add

Previous posts